
Op 17 februari organiseerde Platform LEO samen met EBN een netwerkbijeenkomst rond het thema Geothermie; potentie en praktijk. Het inhoudelijke programma werd gecombineerd met een bezoek aan de geothermie onderzoeksboringslocatie in De Bilt.
Warmte uit de ondergrond
Aardwarmte is duurzaam en niet afhankelijk van weer of wind. Met name in de kassenteelt wordt er al gebruik van gemaakt. In de toekomst kan aardwarmte ook in woonwijken een alternatief voor aardgas zijn. Overal in de aardbodem is warm water aanwezig, maar het hangt van het gesteente af of we dit (technisch, economisch) kunnen gebruiken voor de energievoorziening. We moeten daarom beter weten hoe de Nederlandse ondergrond eruitziet.
Netwerkbijeenkomst en bezoek SCAN-locatie
In De Bilt werd onlangs een geothermie onderzoeksboring uitgevoerd in het kader van het SCAN-onderzoeksprogramma van Energie Beheer Nederland BV (EBN) en TNO. Dat was een uitgelezen mogelijkheid om nader kennis te maken met geothermie. Op maandagmiddag 17 februari organiseerde Platform LEO daarom - in nauwe samenwerking met EBN - een netwerkbijeenkomst rond dit onderwerp.
Gitta Zaalberg, manager Warmtetransitie Operations bij EBN, gaf een inkijkje in de werking van geothermie en de techniek en organisatie van SCAN. Silke Nieuwenhuis, senior business developer warmte bij EBN, ging daarna in op de vraag hoe de verzamelde data uit het SCAN-programma, na wetenschappelijke interpretatie, ter beschikking komen van marktpartijen, die initiatieven tot verdere ontwikkeling kunnen brengen.
Over de werking van het SCAN-programma is een animatie gemaakt, die je hier kunt bekijken. Een video-impressie van een onderzoeksboring kun je hier zien.
Terugkijken
Vanwege de vertrouwelijkheid van een deel van de inhoud zijn de presentaties van Gitta en Silke niet integraal beschikbaar. Een korte impressie van de twee inleidingen kun je hieronder bekijken:
Deelnemers bezochten de boorlocatie en kregen een indruk van de complexiteit en omvang van een onderzoeksboring. In De Bilt ging deze tot een diepte van ruim 2 kilometer, elders kan dat zelfs nog wat dieper zijn. Een foto-impressie van het locatiebezoek vind je hier.

De bijeenkomst sloten we af met een toelichting op de EBN-infographic die jaarlijks wordt uitgebracht. Steven Bosch, business developer bij EBN, nam ons mee in de actuele stand van zaken in de Nederlandse energietransitie. Zijn presentatie kun je hieronder bekijken: