"Ik zie een grote kans voor energiecoöperaties om samen met de netbeheerders de netcongestie op te lossen."
Ruud Schuurs ging op 17 september in gesprek met Siward Zomer, coöperatief directeur en voorzitter van Energie Samen, de koepel en branchevereniging van de energiecoöperaties in Nederland. Burgerinitiatieven zijn niet meer weg te denken uit het energiesysteem. Meer dan 700 energiecoöperaties verenigen meer dan 120.000 leden in de bottom-up bijdrage aan de energietransitie. Energie delen tegen kostprijs, opbrengsten van zon- en windprojecten investeren in sociale doelen: de opkomst van de energiegemeenschap kan het energielandschap blijvend veranderen.
"Wij willen allemaal een stabiele, goedkope energievoorziening. Dat kun je met subsidies regelen, maar je kunt het ook regelen doordat iedereen zijn eigen duurzame productie bouwt."
Siward zat namens de burgerbeweging aan tafel bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord en bracht daar het streven naar 50% lokaal eigendom in. Inmiddels is dat voor veel gemeenten een strakke leidraad en vaak zelfs een minimumvoorwaarde voor betrokkenheid van bewoners bij energieprojecten in hun omgeving. Wat is het perspectief van deze steeds professionelere beweging? Welke obstakels moeten worden genomen om de potentie optimaal te benutten?
Kijk hier het integrale interview terug: