LEO kijkt 16 oktober 2018

Nieuwsuur: Klimaatcommissie pleit voor tempo en meer geld

logo LEO

Kennis moet je delen! Die mening deelt minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) met Platform LEO. Waar bij LEO kennis wordt gedeeld om de energietransitie te versnellen, wil de minister dat om klimaatadaptatie mogelijk te maken.

Bosbranden, lage waterstanden, droogte... volgens deskundigen is het een voorproefje van de toekomst. 2018 is nog niet voorbij maar nu al dreigt dit het warmste jaar ooit gemeten te worden. De nieuwe internationale Klimaatcommissie, een initiatief van minister Van Nieuwenhuizen, waarschuwt voor de klimaatverandering die wereldwijd merkbaar is en waaraan wij ons zullen moeten aanpassen. De commissie wordt geleid door Ban Ki-Moon, Bill Gates en Kristalina Georgieva.


Bij het klimaatakkoord in Parijs wordt gesproken over het beperken van de opwarming van de aarde tot 2 °C. Hier gaat het over klimaatadaptatie.
‘De samenwerking tussen de wereldleiders heeft niet gefaald, maar sinds de bijeenkomst in Parijs is die verminderd door politieke en economische trends,’ zegt Ban Ki-Moon.
Voor klimaatadaptatie is geld nodig. De vraag is wie er gaat betalen aan het fonds waar de rijke landen 100 miljard dollar in moeten stoppen om ook de ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen. Volgens Ban Ki-Moon is het logisch dat de rijke landen veel meer moeten doen, omdat zij voor een groot deel de veroorzakers zijn van de mondiale temperatuurstijging en moreel en politiek die verplichting hebben.
 
Met de oprichting van de internationale klimaatcommissie is ook een kenniscentrum gestart. ‘Wij zijn internationaal bekend met onze dijken en deltawerken en hebben veel te bieden,’ vindt Van Nieuwenhuizen. ‘De universiteit van Wageningen heeft veel te bieden op het gebied van gewassen, en Ruimte voor de Rivier op het gebied van water. Onze bedrijven in de watersector werken wereldwijd maar waar het vooral om gaat is het delen van onze kennis. Wereldwijd zijn klimaatveranderingen merkbaar. Voor iedereen komt het ineens dichterbij en dus moeten we elkaar helpen om de klimaatadaptatie wereldwijd aan te pakken.’
 
De commissie is ingesteld voor 2 jaar waarbij er in het eerste jaar een rapport zal worden opgesteld en het tweede jaar er een van acties zal zijn. Nederland heeft in de begroting een budget gereserveerd voor deze aanpak. Ook CEO Georgieva van de Wereldbank heeft laten weten een financiële bijdrage te zullen leveren aan projecten om de CO2 uitstoot te reduceren en de wereld aan te passen aan de klimaatverandering. Van Nieuwenhuizen denkt dat het nodig is te investeren, want de ramp eerst laten gebeuren en dan oplossen is duurder dan voorkomen.

Bekijk de reportage in Nieuwsuur (16 oktober 2018)